Luchtmacht

Duitse Luftwaffe

Belgische Luchtmacht

Israelische Luchtmacht

logoKlu_clearskin

De Fouga CM-170 Magister is wereldwijd door meer dan 19 luchtmachten ingezet als een licht aanvalstoestel, maar het is vooral bekend als trainingsvliegtuig.

Na Frankrijk was Duitsland de grootste afnemer van de Fouga Magister. In totaal kocht de Duitse overheid 234 vliegtuigen van dit type.

De meeste landen hebben de Fouga inmiddels buiten dienst gesteld. In Israel is de Fouga  nog steeds  intensief in gebruik als straaltrainer voor nieuw op te leiden militaire vliegers. Algerije is verder een van de laatst bekende landen, waar de Fouga nog operationeel is. De luchtmacht van dat land had 28 exemplaren overgenomen van de Luftwaffe uit West Duitsland.

Onze luchtmacht- en marine vliegers werden destijds opgeleid in Belgie.

In 1958 plaatste België een order van 45 CM-170R vliegtuigen. In 1960 werden de eersten geleverd. Het merendeel van deze vliegtuigen werd initieel ingezet op Kamina, een basis in het voormalig Belgisch Kongo bij de GVS (Gevorderde Vlieg School) van de Belgische luchtmacht.

Na het uitbreken van de onafhankelijkheid oorlog in 1960 worden de vliegtuigen overgebracht naar de Belgische luchtmacht basis Brustem, bij Sint Truiden. De Belgische en Nederlandse luchtmacht beginnen hier gezamenlijk aan een opleiding voor jachtvliegers.

In een periode van 9 maanden, waarin  150 uur werd gevlogen kon deze VVO (Voortgezette Vlieg Opleiding) worden afgerond. Het theoretische deel van de opleiding vond plaats in het naast Brustem gelegen “Vervolmakingscentrum” Safraanberg.

Naast de verschillende prototypes en doorontwikkelde testvliegtuigen zijn er aan de Franse luchtmacht 400 Magisters geleverd. Deze zijn voornamelijk gebruikt bij twee vliegscholen. Een op de basis Salon de Provence en de andere op een Franse basis in Marokko (Meknes). Nadat de Fouga door de Armée de l’air werd uitgefaseerd, is een groot aantal van deze ex-militaire Fouga's beschikbaar gekomen voor liefhebbers en verzamelaars voor civiel gebruik