Historie

 Inspectie

Ground Crew

Canape

Cockpit

De Dutch Historic Jet Association bestaat uit een kleine groep vrijwilligers, die met veel enthousiasme historische straalvliegtuigen ook in de toekomst luchtwaardig houden. Vrijwilligers, veelal met een achtergrond bij de Koninklijke Luchtmacht of de Marine Luchtvaart Dienst (MLD), waar ze hun vliegcarrière begonnen. Velen zijn later als verkeersvlieger in dienst zijn getreden bij een van de grote Nederlandse luchtvaart ondernemingen. Tijdens hun opleiding in de jaren 60 en 70 kregen zij hun eerste straalvliegtuigervaring op de Fouga CM-170 Magister.

Dat was een opleidingsvliegtuig in gebruik bij de Belgische luchtmacht. Vanaf 1961 tot 1971 werden de leerling vliegers van de Nederlandse en Belgische Luchtmacht, samen met de toekomstige MLD vliegers gezamenlijk opgeleid op dit type. Uit die tijd stamt de voorliefde voor dit fraaie gelijnde, inmiddels, historische vliegtuig.

 

De DHJA is in 1997 opgericht op initiatief van Arjan Dros, destijds gezagvoerder bij Transavia en voormalig vlieger bij de MLD. Arjan, ook actief in organisaties van historische luchtvaart, zoals de Fokker Four, en de Catalina PH-PBY vond geïnteresseerden om een stichting in het leven te roepen, welke als doel heeft, het aankopen, restaureren en luchtwaardig houden van historische straalvliegtuigen, welke een belangrijke rol hebben gespeeld in de Nederlandse militaire luchtvaart.

Aanvankelijk bestond de groep uit 24 enthousiaste leden en zagen hun kans schoon, toen de Franse Luchtmacht in de jaren 90 hun Fouga Magister uitfaseerde en Fouga’s (Ontworpen in 1950) in grote aantallen door diverse Franse vliegtuigmakelaars werden aangeboden.

Na een aarzelend begin werd in Engeland in 1997 de ex-Franse Luchtmacht Fouga met constructienummer 045 (gebouwd in 1963) aangekocht. Het was inmiddels Engels geregistreerd als G-FUGA, en geheel gerestaureerd. Tijdens het transport van de onderdelen en de administratie naar de thuisbasis op vliegveld Beek zijn de administratieve vliegtuigbescheiden zoek geraakt. Een nieuwe restauratie, vooral het opnieuw samenstellen van een technische administratie, was noodzakelijk. Het heeft daarom tot 2006 geduurd voordat de, inmiddels in het Franse register als F-GSHG ingeschreven 045 een Bewijs van Luchtwaardigheid kreeg uitgereikt van de Franse Luchtvaart Autoriteit. De thuisbasis was inmiddels verplaatst naar Lelystad Airport.

 

Na de komst van de G-FUGA werden in korte tijd ook de Fouga’s met c/n’s 406, 331 en 374 aangekocht. De respectievelijke registraties waren: F-GLHF, F-WIGY en F-WIGZ.

Inmiddels is van dit viertal alleen de F-GLHF nog in het bezit van de DHJA. En de groep deelnemers is afgenomen tot elf nog steeds even enthousiaste Fouga liefhebbers.

 

Het onderhoud geschiedt met een eigen groep vliegtuigmonteurs, die in hun loopbaan bij de Belgische Luchtmacht een enorme en langdurige ervaring met het onderhoud van de Fouga hebben opgebouwd.

Na aanvankelijk vanuit de pionier hangaar op Lelystad te hebben gewerkt, heeft de 406 van de DHJA in 2005 onderdak gevonden in de T2 hangaar van het Aviodrome Luchtvaart Themapark. Ook is daar het magazijn ingericht en beschikt de DHJA over een eigen kantoorruimte, waar de “operational-” en “technical manager” de dagelijkse zaken kunnen afhandelen.

 

De in de Franse luchtvaartvoorschriften omschreven onderhoud schema’s voor de Fouga, worden door de DHJA nauwkeurig gevolgd en een halfjaarlijkse (goed)keuring van de voorgeschreven administratieve en technische werkzaamheden door een inspecteur van de Franse luchtvaart autoriteit, waarborgen mede een veilige vluchtoperatie met Nederlands enige vliegende Fouga CM-170 Magister. En dat is een van de doelstellingen van de DHJA. De andere is, dat het daarom mogelijk is om met enthousiaste donateurs en begunstigers, liefhebbers van de Fouga, het luchtruim te kiezen en hen de geluiden en vloeiende vliegbewegingen van de Fouga te laten meebeleven.

“Feel the fighter pilot in you, for a day”