De Fouga van ons vliegt weer !!!!!

Demontage Vleugels 

Een aantal foto's van de demontage van de vleugels van de Fouga Magister.

DemontageDemontageDemontage

 

Dutch Fouga tijdelijk uit de lucht

 

Vanwege een technisch probleem met ons vliegtuig is de Fouga Magister tijdelijk niet beschikbaar voor air shows of andere evenementen. Ook de mogelijkheid om mee te vliegen voor gebrevetteerde vliegers is tijdelijk niet mogelijk. We hopen in de loop van 2015 weer volledig operationeel te zijn.

 

ILA Airshow

 

De Dutch Fouga is dit jaar uitgenodigd om deel te nemen aan de prestigieuze ILA airshow in Berlijn.

We zijn zowel ingedeeld op de z.g. “static display “als ook in het vlieg programma. De ILA hoort zeker thuis in het illustere “rijtje”:  Farnborough, Le salon op le Bourget en dus; de ILA in Berlijn.

De show vond dit jaar plaats op de nieuw gebouwde luchthaven naast het oude “Berlijn Schönefeld. Naast het vlieg gedeelte was er ook een zeer grote beurs, waar alle grote luchtvaart producenten , van EADS tot Airbus hun waren toonden en soms ook de vliegkunsten van hun producten. De Dutch Fouga vloog in het programma tussen de A-400 , “Grizly” , het nieuwe militaire transport toestel van EADS, de Eurofighter, een Airbus 320 met de nieuwste winglets, “sharklets”genaamd.

Ook vloog er veel klassieke luchtvaart met als hoogtepunt voor de liefhebber van historische vliegtuigen onder meer de Me-262 , de Me-109 en de Ju-052 (tante Ju). De display van Fons mocht van veel professionals op grote waardering rekenen. Onder andere de fabriek vlieger van EADS, die de A-400 voorvloog complimenteerde de DHJA met onze strakke professionele display en het uitmuntende “energy management “ zoals werd gedemonstreerd in de displays.

Op 12 september hebben we de kist overgevlogen, via de “Harz” naar Braunschweig, voor een fuel stop. Helaas lukte het niet om in een keer rechtstreeks te vliegen.

Meteen na aankomst in de na-middag een rehearsal demo, die werd beoordeeld door de vlieg technische commissie van de ILA. Uiteraard was alles OK en vervolgens hebben we op de publieke dagen van de show , 14,15 en 16 september in uitmuntende weer omstandigheden ons complete “verticale “programma kunnen vliegen. Dit duurt circa 13 minuten en bevat met als opening een ¼ “clover-leaf”, gevolgd door diverse manoeuvres , zoals een serie slow rolls , barrel rolls , inverted flight en cuban-eights. Tijdens de laatste “pass ”maakt Fons een omhoog gedrukte roll, waarbij boven in, dus als de kist op z’n kop vliegt de wielen naar beneden worden geselecteerd.

Na de laatste demo vloog de kist in de namiddag van de 16e onder ideale omstandigheden, wederom via Braunschweig, terug naar het thuisstadion Lelystad. De terugvlucht werd uitgevoerd door Harold met als co-pilot Rob Goedhart van de operations crew van het Aviodrome. Na aankomst op de luchthaven werden we opgewacht door onze trouwe helpers, Arjen, Henk, die meehielpen de kist te servicen voordat hij de hangaar in mocht.

Onze dank gaat uit naar de operationele crew van het Aviodrome, aan Ray Oostergo, Henk Koudijs, Arjen Dicke, die ook nu weer klaar stonden om ons bij vertrek en thuiskomst te helpen,  aan IL&T voor de ontheffing om op zondag de thuisvlucht te mogen doen, aan onze BAF engineers, die mee zijn gegaan voor technisch support ( en ook om net als wij te genieten natuurlijk..:)en last but not least aan ons lid Toon, zonder wiens hulp het hele project niet uitvoerbaar zou zijn geweest.

ILAILAILAILA

ILA
 

Fouga in Formatie

 

Vandaag heeft de DHJA met haar Fouga in formatie gevlogen met een S-11 van de SFF. Zie het filmpje in de gallerij.

Fouga in Formatie 

!

 

Nieuwe site online!Zojuist is de nieuwe site van de DHJA online gegaan. Op onze site vind u nieuws over de stichting, foto's, videos en natuurlijk alle informatie over de Fouga Magister, waarmee wij als enigen in Nederland rondvliegen. Kijk eens rond, en kom zo van alles te weten over dit prachtige vliegtuig en onze stichting.
 

De DHJA en onze vliegtuigen worden veel beschreven. Hieronder treft u een selectie aan van verschillende publicaties.

 

Herstel Fouga MagisterMomenteel wordt het plaatwerk van onze Fouga Magister gerepareerd bij een gecertificeerd EASA vliegtuig plaatwerk bedrijf . De fa. van de Bosche , een gecertificeerd luchtvaart plaatwerk bedrijf op vliegveld Teuge werkt momenteel aan het het herstel van het plaatwerk. We zijn erg blij dat het gerenommeerde bedrijf van Louis van de Bosche het werk aan onze Fouga aan het uitvoeren is  De verwachting is dat deze reparatie eind april gereed is. Onze zeer gewaardeerde vrijwilliger Dick de Ruiter werkt momenteel aan de tiptanks welke in absolute nieuwstaat worden gespoten.:-) Hij zal ook zorg dragen voor het herstel van de laatste nog aanwezige krasjes op de kist. Als de romp gereed is bij de plaatwerker worden de vleugels en de nieuw gespoten tiptanks gemonteerd. Hier wacht een stevige klus voor onze vrienden uit België , onze zeer gewaardeerde Fouga Engineers , Eric , Frank en Peter ( in alfabetische volgorde.:-) Als daarna de DGAC het vliegtuig grondig geïnspecteerd heeft en de reparatie en de bijbehorende technische administratie heeft goedgekeurd kunnen de vliegers beginnen met hun vliegtraining om de type bevoegdheid weer in hun brevet te krijgen. We hopen dat het zo vertrouwde prachtige hoog frequente geluid van onze Marboree straalmotoren weer aanwezig is op de platforms bij het Aviodrome op vliegveld Lelystad en dat onze Fouga vanaf eind mei weer beschikbaar is voor familiarisatie Jet flights en airshows. Het is op dit moment niet zeker of ons mooie vliegtuig op tijd gereeed zal zijn  om “acte de presence”te geven op de KLu Luchtmacht opendagen op 10 en 11 juni a.s.  Onze vriend Louis van de Bosche met zijn zoon doet zijn uiterste best opm de kist qua plaatwerk op tijd klaart te krijgen. Maar het wordt krap. Ook moeten onze vliegers nog trainen om de type rating Fouga weer op hun brevet te verkrijgen. We houde je op de hoogte...

 

Nieuwe Airshows op de planning

 

De Dutch Fouga komt weer in actie. Vanwege het weer is het lange tijd stil geweest, maar met de zomer in aantoch zal ons team weer de nodige airshows gaan verzorgen.

Allereerst op 26 Mei 2013 gaan wij naar Volkel in de Wolken, het jaarlijks terugkerende spektakel waar wij al meerdere keren een demo hebben gegeven. Zie voor de volledige line-up http://www.volkelindewolken.nl

De luchtmaart viert dit jaar 100 jaar militaire luchtvaart in nederland. Om dit feest compleet te maken zal onze Fouga Magister haar opwachting maken. De shows vinden plaats op 14 en 15 juni 2013. Info op: http://www.defensie.nl/luchtmachtdagen

Ook onze oosterburen vieren een feestje dit jaar, 100 years of naval aviation in Germany en wel op 18 augustus. Dit alles vindt plaats in Nordholz, Duitsland. Het moet nog bevestigd worden, maar als alles goed gaat komen wij ook langs voor een demo dit jaar. http://airday-nordholz.de/

We zien u graag op een van deze locaties!

Fons in actie op de Luchtmachtdagen in 2011. 

http://www.youtube.com/watch?v=PjZcOmXLeIU

 

Vliegshows

 

In het weekeinde van 16/17 september mocht de DutchFouga zijn gracieuze lijnenspel tonen aan Nederlands luchtvaart minnend publiek tijdens de open dagen van onze Koninklijke Luchtmacht ( Klu). Wij waren zeer vereerd dat de Klu ons heeft uitgenodigd om een demo te komen vliegen met onze Fouga Magister. De weersgoden waren ons zeer gunstig gezind. Op de vrijdag was het een prachtige dag met “clear blue skies”. De zaterdag begon qua weer wat miezerig, maar net op het tijdstip dat Fons zijn “demo-slot”had, dreef een blauw gat het luchtruim boven Leeuwarden Air base binnen, waardoor hert mogelijk was het verticale programma te vliegen.

Fons begint dit jaar zijn programma met een ¼ klaverblad, een slow-rolling-pas en daarna een volle looping. Het gehele programma duurt 12 minuten. Het was erg leuk voor ons om na de demo’s veel positieve reacties te mogen horen van ondermeer Franse en Engelse demo-piloten. Ook van luchtvaartminnend Nederland kwamen een aantal zeer lovende reacties binnen op onze website mailbox. Van Peter Steendam ontvingen we bijgesloten prachtige foto’s van onze Fouga met Fons gedurende zijn display. Looping the moon is wel zeer bijzonder… Met name de sierlijke lijnen en het contrast in voorvliegen in vergelijk met de “high-performance-jets” was opvallend. Een Fouga Magister vlieg je tijdens je aerobatic sequence namelijk erg geconcentreerd op “energy-management” een aspect dat met moderne jets, met hun hoge thrust/weight ratio minder belangrijk is. De “skills”van Fons, onze demo-piloot, werden alom gewaardeerd. Op het einde van de zaterdag vlogen Harold en Fons de kist naar kleine Breugel Air base.

Sanicole airshow De zondag waren we namelijk uitgenodigd op de prestigieuze “Sanicole airshow.” Vliegveld Sanicole ligt in Vlaanderen, tussen Hasselt en Mol en bijna in de control zone van KB air base. In zeer nauwe samenwerking met de Belgische Luchtmacht vindt hier een jaarlijkse vliegshow plaats, dit jaar voor de 35e keer georganiseerd. En dat was te merken! De organisatie van deze show is in handen van de Buekenberghs familie, die een zeer professionele organisatie neer zet! Chapeau voor Geoffrey & Gilbert! Onze Fouga Magister, die jaren lang vanaf Brustum duizenden Belgische en Nederlandse jachtvliegers en Marine vliegers heeft opgeleid hoort door deze historie ook wel erg thuis in het Belgische luchtruim. Wederom hadden we mooi weer, goed zicht en voornamelijk hoge wolken. Met zeer veel genoegen hebben wij dit jaar voor het eerst “acte de presence”gegeven met onze Fouga Magister op deze zeer prestigieuze airshow. Wij waren dan ook vereerd met de uitnodiging om onze klassieke jettrainer aan het Belgische luchtvaart minnende publiek te mogen tonen!

AirshowAirshow

Airshow

 

FilmpjesZojuist zijn er twee nieuwe filmpjes toegevoegd aan de site. Het eerste filmpje gaat over een dag als jetpilot, een leuke film over hoe het nu is om een dag rond te lopen bij de DHJA en natuurlijk te vliegen in de Fouga Magister! Het andere filmpje is een korte impressie van een motortest die wij enkele weken geleden hebben gedaan. Bekijk de filmpjes bij de Gallerij
 

Onderhoud 2011

 

Op 16 juni j.l. hebben onze Belgische ground engineers Peter en Eric wederom een technische inspectie uitgevoerd. Verder heeft STAR aviation (Thijs) ook onderhoud en kleine reparaties aan de VHF radio en transponder uitgevoerd. De kist is wederom in TipTop technische conditie (Bedankt Peter, Eric, Thijs) Zoals je op bijgaande foto kunt zien is onze Eric een der sterktste mannen der BAF. Hij tilt moeiteloos de kist op…..en die weegt toch bijna 3 ton…

OnderhoudOnderhoud

 

 

Nieuw logo op de kist

 

Sinds ruim een jaar heeft de DHJA een nieuw logo dat door Gerhard (samen met de leverancier) is ontworpen. We hebben allemaal prachtige badges op onze flight overalls. Overigens; je kunt deze mooie badge ook voor jezelf (of om cadeau te doen ) via onze webshop bestellen. Maar sinds kort hebben we dankzij een zeer welwillende relatie ook ons mooie nieuwe logo op de kist staan ! Dick de Ruijter is de maker van dit moois :-) Bedankt Dick !!

LaughingOp bijgaande foto zie je het resultaat !

Nieuw Logo 

!

 

HelmVandaag heeft Harold zijn nieuwe Helm ontvangen. Het is een custom paintjob van een goede vriendin. Bekijk hieronder de foto's. http://www.tinkerbelle.nl

Helm Helm

 

Nieuwe publicaties

 

Er zijn wederom twee nieuwe publicaties toegevoegd aan ons archief. Onder andere een interessant artikel in de Klassiker der Luftfahrt uit mei 2011.

Bekijk ze hier!

Artikel Flypast

 

Airshow Beauvechain

 

Airshow Beauvechain in Belgie Deze basis is de laatste operationele thuishaven geweest van de laatste 7 Belgische Fouga Magister's. Het was dus zeker voor onze Belgische luchtvaart enthousiasten bijna emotioneel om onze Dutch Fouga te begroeten op 3 en 4 juli j.l. Maar ook voor ons was het een zeer groot genoegen om deel te mogen nemen aan deze grote Belgische "open deur dag" van de BAF ( Belgium Air Force). Beide dagen werden gekenmerkt door prachtig mooi zomerweer , een strakke horizon ( altijd fijn voor de aerobatic show) en 2-4 achtste cumulus. Fons gaf een heel mooie strakke show, die ook uit de monden van de aanwezige "professionals" een complimentje opleverde. Het blijft ook mooi om de sierlijke lijnen van onze "Fouga"en de gracieuze manouvres die er met dit heerlijke vliegtuig gemaakt kunnen worden te aanschouwen. Tsja...we zijn enigszins bevooroordeeld...maar wij vinden het veel mooier dan het hoekige geweld dat met de moderne jets m.b.v. "thrust vectoring" gebeurd. We zagen de Zwitserse F-18 vierkante loops draaien, zeer spectaculair, maar toch....de loops en slow rolls met de Fouga ogen als een ballerina in de lucht....:-) Op bijgaande foto's is onze Dutch Fouga te zien op de basis Beauvechain. We staan in goed gezelschap van een "generatie genoot" de Oostenrijkse Saab ( die overigens ook een erg mooie demo vloog). En het Red Bull team was ook vertegenwoordigt met hun prachtige Corsair, hun prachtige DC-6 .....en....een ook prachtige stewardess..... ( zie bijgaande foto)

Beauvechain  Beauvechain  Beauvechain

 

TyperatingVandaag heeft Harold van der Linden zijn typerating behaald op onze Fouga Magister. Zo komt het aantal vliegers dat bevoegd is om te vliegen op onze Fouga op drie. Namens de alle bestuursleden en begunstigers willen we Harold van harte feliciteren met het behaalde resultaat!.

Fons en Harold voor de Fouga

 

Poster

 

Recentelijk hebben we posters laten drukken welke zijn ontworpen door onze “huiskunstenaar ” ons  mede bestuurslid Gerhard. (Bedankt Gerhard! hij is erg mooi geworden.:-) Klik op de bijlage om de poster op uw computer te openen. We willen deze posters verspreiden bij vliegclubs en scholen. Er hangen reeds diverse posters op verschillende Nederlandse vliegvelden , maar indien u er eentje wilt ophangen in de kantine- of crew room van uw eigen vliegclub , mail ons uw adres gegevens en we sturen u graag een mooie poster toe !!

Op bijgaande foto zie je het resultaat !

Poster

 

Jaarlijkse technische inspectie

 

Op 26 en 27 oktober zijn onze 3 Belgische vrienden (" Buzzin" Frank, Eric en Peter ) overgekomen naar Lelystad om het jaarlijks onderhoud uit te voeren.

Zoals op bijgevoegde foto goed te zien is werd er weer veel werk verzet. Alle beplating die toegang geeft tot de motor- en vliegtuig systemen is verwijdert, onderdelen van de hydraulica, flight controls, landing gear, engine control, etc. zijn intensief gecontroleerd en daar waar nodig ook vervangen.

Wij als DHJA zijn zeer trots op het feit dat deze 3 zeer bekwame en ervaren mecanicien's der BAF zich met hun vakmanschap inzetten t.b.v. ons vliegtuig. Aan onze professionele vlieg veiligheid ligt de professionele technische inzet van deze ervaren mannen  ten grondslag. Professionalisme in zowel het technisch beheer van onze kist alsmede ook bij onze vliegers is een der belangrijkste basis regels binnen onze club !

Inspectie

 

 

Onze Luchtmacht
In het magazine 'onze luchtmacht is een stuk verschenen over de DHJA en onze fouga. U kunt deze hier bekijken. Bekijk ook eens de site van onze luchtmacht: http://www.onzeluchtmacht.nl/

Onze Luchtmacht

 

DHJA Promotieteam

 

Een onderdeel dat binnen de DHJA nog te weinig aandacht krijgt is promotie. We willen graag samen met een aantal luchtvaart enthousiaste mensen een promotie team oprichten dat de DHJA aktief wil promoten op beurzen en airshows.

  • het actief uitdragen van de mogelijkheden en voorwaarden voor het als co-pilot meevliegen op onze Fouga
  • het promoten van de DHJA in het algemeen
  • het actief verkopen van onze webshop artikelen.
Hieronder een impressie hoe ons nieuw op te richten promotie team eruit kan zien.

Promotieteam

 

Jan Hilgers airshow nabij Ede op 18 sept 2010

 

Op 18 september 2010 was er de dit jaar enige grote airshow in Nederland nabij de Ginkelse heide bij Ede. Jan Hilgers zou de eerste Nederlander gewest zijn die boven Nederlands grondgebied zijn vliegkunsten vertoonde. Nou, op 18 september hebben we heel wat prachtige vliegkunsten mogen aanschouwen en wij waren als DHJA ook zeer verheugd dat wij met onze Fouga in de gelegenheid zijn gesteld om ons prachtige vliegtuig aan het luchtvaart minnende Nederlandse publiek te mogen tonen.

De organisatie van de show was perfect voor elkaar; hierbij een compliment naar de organisatoren! Fons kon zijn "hoge" mooi weer programma uitvoeren wat door de bezoekers zeer werd gewaardeerd, bleek ons na de show.

Tijdens de thuisvlucht zijn er een aantal heel mooie "air-to-air foto's gemaakt door Laurens van der Craats ( www.airtoair.nl) Het resultaat kunt u hierbij bekijken. Onze hartelijke dank naar Laurens voor de prachtige plaatjes !!

Jan Hilgers AirshowJan Hilgers Airshow

 
Meer artikelen...